Felsefe atölyemizin temel amacı, düşünce tarihinde önemli bir yeri olan Antik Yunan Felsefesinin anlamlandırılması ve günümüze etkilerinin anlaşılması için bir araya gelmektir. Dersimiz sadece bir felsefe tarihi okuması olmadığı için, bu dönemde yaşayan filozofların neden bu soruları sorduğuna dair güncel ve interaktif tartışmalar yapmak atölyenin temel hedeflerindendir. 

Katılımcıların felsefi birikimlerini desteklemek için, temel felsefi okumaların yanı sıra sanat, teoloji, bilim ve tarih alanlarında izletilen videoların analizini yaptırmak ve derslerde aktif olarak bunları paylaşmak atölyemizin temel özelliklerindendir.

03.03.2022 tarihinde başladığımız atölye çalışmalarımızın imkân dahilinde 06.06.2022 tarihine kadar devam edeceği ön görülmektedir. Her hafta Cuma günü saat: 19:00’da başlayan dersimiz bu haftadan itibaren aynı gün ve saatte İlahiyat Fakültesi 401 numaralı sınıfta devam edecektir.

- Tercih edilen maksimum kontenjan 50 kişidir. 
- Derslere düzenli katılım önemsenmektedir.
- Her hafta 30 sayfayı aşmayacak şekilde belirli okuma ödevleri verilmektedir.  
- Her hafta sanat tarihi, dinler tarihi, felsefe ve bilime dair 3 adet video inceleme ödevi verilmektedir.
- Dersin son bölümü düşünce, tartışma ve kendini ifade etme bölümüdür. 
- Mottomuz: “Unutmayın, benim sınıfımda hepiniz birer filozofsunuz.”

Atölye işleyiş planı aşağıdaki gibidir:

TARİH KONU İÇERİK

03.03.2022 Dünya Tarihine Giriş M.Ö.600-M.S.450 tarihleri arasındaki döneme dair sosyolojik ve coğrafi tablonun anlaşılabilmesi için devletler, bölgeler, diller ve dinler hakkında genel malumat verilmesi.


10.03.2022 Bu filozoflar gerçekten Anadolu’da mı yaşadı? Antik Yunan Felsefesinin doğuş coğrafyası olarak Anadolu topraklarından ve o dönemin fikri şartlarından bahsedilmesi.


18.03.2022 Antik Yunan Felsefesinin temel bölümleri nelerdir? 1- Sokrates öncesi filozoflar dönemi: Sokrates’e kadar uzanan dönemde yaşayan bütün filozoflar buraya dahil edilir.
2- Klasik felsefe dönemi: Bu dönemde Sokrates, Platon ve Aristoteles gibi sistem kurmuş büyük filozoflar yer almakladır.
3- Helenistik dönem: Aristoteles’in ölümünden (M.Ö. 322) Hz.İsa’nın doğuşuna kadar geçen dönem.
4- Roma dönemi: Hz. İsa’nın doğumundan V. yüzyıla kadarki dönem.


25.03.2022 Filozoflar neden ana madde (arkhe) nedir diye sordu? “Tabiat felsefesi döneminde neden ele alınan temel sorun, evrenin esasının ve doğanın ne olduğu ve nasıl meydana geldiği, varlıkların nereden ve nasıl meydana çıktıkları sorunudur?” sorusuna cevap arayışı.

01.04.2022 İlk felsefe okulu:
 Milet Okulu Thales, Anaksimandros, Anaksimenes ve görüşleri hakkında bilgi verilmesi.


08.04.2022 Pisagorculuk
Efes Okulu
Elea Okulu Sicilya'da uygulamaya koyulmuş ezoterik ve metafizik inançlar içeren felsefi bir öğreti olan Pisagorculuğun anlaşılması. Efes ve Elea okulları hakkında bilgi verilmesi.


15.04.2022 Kim bu Sokrates? Sokrates’in felsefi tavrı, Sokrates’in Savunması isimli kitap ve Sokrates’in diyalektik uslamlama yöntemi hakkında bilgi verilmesi.
22.04.2022 Eflatun mu Platon mu? Dünyada üniversite düzeyindeki ilk kurumlardan biri olan (ve bu kurumlara günümüzdeki adını veren) Akademi'nin kurucusu olan ve düşünce tarihinde bir dönüm noktası teşkil eden Platon hakkında bilgi verilmesi.


29.04.2022 Aristotales, aristokrat mıydı hocam? Felsefe tarihine katkıları ile Fizik, Mantık ve Organon hakkında bilgi verilmesi. Aristoteles’ten sonra Antik Çağ felsefesi neden ahlak felsefesi alanında yoğunlaşmıştır? 
06.05.2022 Helenistik Felsefeye Giriş Antik Çağ Yunan Felsefesinde Aristoteles'ten itibaren Yeni Platonculuk'un ortaya çıkmasına kadar geçen dönem olan Helenistik felsefe hakkında bilgi verilmesi. 


13.05.2022 Kuşkucular Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, "mutlak"a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefi görüş hakkında bilgi verilmesi. 


20.05.2022 Stoacılık ve semavi dinlere ahlaki etkileri Stoacılar için insanın temel amacı mutluluktur. Mutluluğa ulaşmak içinse doğaya uygun yaşamak gerekir. Dolayısıyla doğaya uygun yaşamayı felsefi olarak benimsemişler ve dünya vatandaşlığını savunmuşlardır. Peki bu görüş nasıl oldu da semavi dinleri etkilemeyi başardı sorusuna cevap arayışı.


27.05.2022 Epikürcüler kimdir? Stoacılardan farkları nedir? MÖ 307'de kurulan ve Antik Yunan filozofu Epikür'un öğretilerine dayanan felsefe sistem hakkında bilgi verilmesi.


06.06.2022 Kinik filozoflar gerçekten köpek gibi mi kokuyordu? Kinik okulun, kyon kelimesinden türediği söylenmektedir; kyon ise köpek ya da köpeksi anlamındadır. İnsanları umursamamayı öğütleyen bu felsefi öğreti hakkında bilgi verilmesi.

Atölye Sorumlu Koordinatörü: Arş. Gör. Rumeysa Hatice ULUDOĞAN