Fakültemiz seminer programı kapsamında bu hafta Mekke ve Medine’de Selçuklu-Fâtımî Rekabeti konusu işlendi. Seminer, 30/03/2022 saat 15:00'te, Konferans Salonumuzda, Fakültemiz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman GÜLMEZ tarafından verildi.
Fâtımîlerin tarihçesi ile konuşmasına başlayan hocamız, Fâtımî devletinin kurucusu Ubeydullah el-Mehdi'nin hayatını anlattı. el-Mehdi, Hz.Fatıma'nın soyundan geldiğini söyleyerek Mısır'da halifeliğini ilan etmişti. Aynı dönemde yaşayan Abbasi halifeleri Harameyn bölgesinde Fâtımîlerle yarışacak güçte değildi. On birinci yüzyılda gerçekleşen Fâtımî-Selçuklu rekabetine değinen Gülmez, İslam tarihinde halifelik konusunda ilk defa iki başlılığın bu dönemde ortaya çıktığını ifade etti.
On birinci yüzyılın ortalarına doğru Büyük Selçuklu Devleti'nin tarih sahnesine çıkmasıyla güç dengeleri değişmişti. Selçuklular, kazandıkları fetihlerden aldıkları güçle 1055 yılından itibaren İslam'ın koruyuculuğunu üstlendiler. İslam tarihinde hutbelerin hep çok önemli bir değer olduğunu ve hutbeler hangi devletin halifesi adına okunuyorsa, o devletin hacılar üzerindeki etkisinden söz etti. O zamana kadar Fâtımî halifesi adına okunan hutbeler artık Abbasi halifesi adına okunmaya başlamıştı.
Harameyn bölgesinde Fâtımîlerin tarihçesinden ve bölgedeki etkinliğinden bahseden hocamız, zaman içerisinde gelişen Selçuklularla mücadelesine ve günümüze yansımalarına değinerek konuşmasını tamamladı.
Haber: Arş. Gör. Zeynep ŞİMŞEK BİNGÖL